Selecteer een pagina

Vaak is de keuze voor een fotoshoot al een overwinning op zich. Je wilt wel een mooie foto van jezelf, maar vindt dat je niet fotogeniek bent. En dan: wat trek je aan… Als je het aan de fotograaf vraagt krijg je vaak te horen:  “Iets waar je je goed in voelt, is het beste.”

Het verandert ook nog, wanneer die foto’s nodig heb voor je bedrijf, je website, Facebook, Instagram, LinkedIn en alle andere kanalen waarop jouw foto toch een visitekaartje is.

Laat me je helpen.

1 Het effect van kleuren

Mensen zijn visuele wezens en kleuren spelen daarbij een belangrijke rol. Er wordt niet voor niets voortdurend onderzoek gedaan naar de invloed van kleur. Met de juiste kleur kun je jezelf instant laten stralen. De kennis en het gebruik van kleur is dus een handig hulpmiddel om een goede indruk bij mensen achter laten.

TIP: ben je niet zeker van jouw beste kleuren: laat ze dan door een specialist bepalen.

2 Het gebruik van jouw persoonlijkheid

Met het gebruik van een stijl en kleuren die je persoonlijkheid ondersteunen geef je ongemerkt je visitekaartje af. Door een keuze te maken tussen warme of koele kleuren, grote contrasten of juist weinig kleurverschil, prints of juist grote vlakken, maar ook de stijl van je kleding, bijv. door snit, belijning, accessoires etc. kun jij het verschil maken.

TIP: Kijk bij het stylen niet naar de punten die je wil camoufleren, maar naar de punten die je juist wil accentueren.

3 Zwart-Wit

Natuurlijk mag je zwart en wit dragen, maar dit geeft bij de meeste mensen niet hetzelfde effect als het dragen van kleur. Zwart absorbeert de kleuren en wit reflecteert ze. Door harmonie te creëren tussen je gezicht en je kleding ben je aangenamer om naar te kijken. Je krijgt dan een totaalplaatje; ze onthouden jou als persoon.

TIP: Bekijk je zelf eens in de spiegel als je zwart draagt en vergelijk dat met een andere kleur. Durf te experimenteren.

4 Het gebruik van prints of teksten

Prints zijn altijd moeilijk. Wanneer je kiest voor een print, zeg ik vanuit mijn stijlcoaching vaak: “prints dragen is durven kiezen.” Bij een fotoshoot is dat een iets ander verhaal. Kies je een kleine repeterende print, zoals een smal streepje of een erg contrasterende grafische print, komt dit vaak anders over dan dat je in gedachte had. Een fototoestel legt een plaatje namelijk niet op dezelfde manier vast als wij dat met onze ogen kunnen doen. Ook een tekst is niet altijd wat het zou moeten zijn op een foto, zeker als er letters wegvallen of het woord niet volledig zichtbaar is.

TIP: Bij een fotoshoot mag je best een print gebruiken, maar bij voorkeur niet te klein repeterend of niet in te grote oppervlakten. Wees voorzichtig met teksten, dit zijn moment opnames en beperken je in het gebruik van je foto.

5 Hou rekening met wie je wilt bereiken

Belangrijk is dat mensen jou zien zoals je echt bent. Belangrijke vragen zijn: Hoe kom je over op die foto? Wat is je doelgroep? Wat helpt is dat je je inbeeldt wat jij zelf zou willen zien als je iemand zou zoeken zoals jij.

TIP: Bedenk van te voren waar je je foto voor wil gebruiken en wat je wilt overbrengen. En laat dat ook aan de fotograaf weten.

Ga ermee aan de slag en ik hoor graag hoe het jou is gelukt.

Be You!